Лични лекари се оборудват с паник бутони

0

- Advertisement -

Лични лекари се оборудват с паник бутони в случай на агресия срещу тях. След зачестилите конфликти между медици и пациенти джипитата искат да разчитат и на органите на реда, ако бъдат заплашени или някой им посегне в кабинета.

Идеята за паник бутоните не е нова и е обсъждана и преди. Д-р Мирослав Спасов вече е на прага да предприеме по-сериозни мерки. В подкрепа на неговите твърдения е и статистиката – БЛС преди време представи данни, от които се вижда, че всеки втори медик е бил жертва на агресия.

Д-р Спасов работи с един и същ график от години. Все по-трудно му е обаче да се откъсне от работата, когато не е в кабинета си.

„През годините в българския гражданин се насади усещането, че ние сме му длъжни 24 часа. Не сме длъжни – длъжни сме, когато се обърнете към нас в кабинета в работно време. Иначе ангажимент има всеки един от нас, но към семейството си и децата си”, казва той.

Сериозен проблем се появява и в часовете, в които е на работа в лекарския кабинет. Преди години поставя видеонаблюдение, за да спре крадците. Но посегателствата в кабинета му продължават, тъй като камери има само в общите части. Все по-често не просто техниката, а и самите лекари са обект на агресия.

„Много често лекар и пациент остават насаме и ситуацията става дума срещу дума. Тези производства буквално буксуват и не стигат доникъде, защото имаме две застъпени тези”, коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Засега успяваме да потушим вербалната агресия. Имало е заплахи и за физическа. Напоследък зачестиха такива изказвания и взех решението да сложа паник бутон”, обясни д-р Спасов.

За да се справят по-добре в ситуация на конфликт, медици от цялата страна преминават обучения с психолози.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки