Радев посреща колегата си от Азербайджан Илхам Алиев

0

- Advertisement -

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще бъде на двудневно официално посещение в България по покана на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата президенти ще направят преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и ще обсъдят развитието на сътрудничеството в енергетиката, икономиката, сигурността, туризма, науката, образованието и културата.

Днес президентът Илхам Алиев ще бъде посрещнат от президента Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, по време на която националният химн на България ще бъде съпроводен от 21 топовни артилерийски салюта в чест на азербайджанския държавен глава. Илхам Алиев ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

След церемонията по официалното посрещане, на „Дондуков“ 2 президентите ще проведат среща на „четири очи“, ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации на България и Азербайджан, след което Румен Радев и Илхам Алиев ще направят съвместни изявления за медиите.

На 1 октомври президентът Илхам Алиев ще участва в церемонията по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките на визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев.

Азербайджан е стратегически партньор на България в усилията за постигане на диверсификация в енергийната сфера с доставката на природен газ, а също на европейските страни на фона на несигурността на европейския енергиен пазар след началото на войната в Украйна.

В момента страната ни има договор с Азербайджан за доставката на 1 млрд. куб. м природен газ годишно, сключен от „Булгаргаз“ през 2013 г. По силата на споразумението доставките започнаха през 2020 г. и са за срок от 25 години. Количествата бяха договорени още през 2008 г. при визитата на президента Георги Първанов в Баку. Страната ни ще може да получава в пълен обем природен газ от Азербайджан с пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки