Иван Нейков: Хората с минимална пенсия без увеличение от 1 октомври  

0

- Advertisement -

„Целта на корекцията в пенсиите от 1 октомври е да се реши как да бъде преодоляно изоставането на старите пенсии. Хора, които са вършили една и съща работа, но са се пенсионирали по различно време, получават различни пенсии, и то със стотици левове. Тази разлика идва от бързото нарастване на доходите и заради многото политически корекции на пенсиите през годините“. Това каза пред БНР социалният експерт Иван Нейков, председател на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш социален министър.

И допълни, че с изменението на Кодекса за социално осигуряване ще бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 1 януари 2022 г.

„Няма да бъдат коригирани пенсиите, които не са от трудова дейност. Сред тези 1/3 от пенсионерите, които ще получат увеличение, ще има такива, които ще са с по 300 лева увеличение, но ще има такива и без 1 стотинка увеличение. Всичко ще бъде направено по служебен път“.

„Първо ще се изчисли базовата пенсия на човека и ще се определи неин размер, ориентиран към 2008 г., тоест хората, които са пенсионирани преди 2008 г., ще имат ново преизчисляване на пенсията. След това за всяка една година след 2008-а базовият размер ще бъде коригиран в зависимост от размера на инфлацията през текущата година или в зависимост от размера на нарастване на средния осигурителен доход. Ще бъде вземан предвид по-изгодният коефициент за човека. Така до 2022 г. – с натрупване, ще бъде определен новият размер. Хората, които са се пенсионирали след 2008 г., ще получат осъвременяване от годината, в която са се пенсионирали“, поясни той.
Нейков подчерта, че всички хора с минимална пенсия – а това са 45% от всички пенсионери, няма да получат увеличение.

„Проблемът е, че ако се изчисли пенсията им спрямо техния принос, то тя ще бъде много по-ниска от минималната, която вземат в момента. Тъй като минималният размер беше увеличаван политически“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки