Изграждат паметник на Гунди по повод 80-годишнината му

0

- Advertisement -

Паметник на легендарния футболист Георги Аспарухов – Гунди ще бъде поставен в столичния парк „Гео Милев“. Проектът на скулптура Любомир Григоров, вече е завършен, каза в предаването „Радиокафе“ кметът на район „Слатина“ Георги Илиев. Инициативата за поставяне на паметник на Гунди е на фен клуба на Левски в „Редута“, уточни той.

Предстои да се премине през административните процедури по официалното му одобряване от всички институции, след което бъде издадено разрешение за поставянето му в парк “Гео Милев” – на 200 метра от родната му къща, добави Илиев.

„Ние не трябва да делим културата на физическа и духовна. Това са две неща, които са едно цяло и по цял свят спортистите всъщност са тези, които извисяват и духовната култура. В нашето общество хората подценяват едното за сметка на другото и в двете посоки“, каза Георги Илиев.

До момента са събрани над 30 000 лева, като за паметника, поставянето и облагородяването на пространството около него са необходими около 80 000 лева, каза районният кмет.

„Паметникът ще бъде с височина около 2,50 м. За околното пространство има спор между архитекта и скулптура. Архитектът смята, че трябва да се постави на поляна – на изкуствено възвишение с трева, докато скулптурът си го представя по-стандартно – на пиедестал“, каза Илиев.

На 04.05.2023 г. ще се навършат 80 години от рождението на Георги Аспарухов и целта е до тази дата паметникът да е готов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки