Прокуратурата иска 15 г. затвор за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков

0

- Advertisement -

По делото за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков, прокуратурата поиска и от втората съдебна инстанция да наложи 15 години затвор на обвиняемия Кристиан Николов. По-тежко наказание поискаха и представителите на частното обвинение

Всички страни по делото оспорват пред Софийския апелативен съд решението на първата инстанция, която постанови 9 години затвор за Николов.

Николов поиска съдът да намали 9-годишната му присъда, постановена от първоинстанционния Градски съд. В последната си дума Николов заяви, че се разкайва и че до края на живота си ще носи последиците от своите действия. Адвокатите на подсъдимия също пледираха за по-леко наказание. 

И пред втората съдебна инстанция продължи спорът за това при евентуален умисъл или по непредпазливост е извършил деянието Николов.

Обвинението на прокуратурата е за убийство при евентуален умисъл, именно и заради това бе поискана присъда 15 г. затвор. Това е минималното наказание при тази квалификация. Основанията са високата скорост и откритите наркотици в кръвта на обвиняемия, както и липсата на какъвто и да е спирачен път.

Първоинстанционният съд обаче не прие доводите на прокуратурата и осъди Николов за причиняване на смърт по непредпазливост. Протест срещу това внесоха и прокуратурата и частните обвинители като защитата очаква наказанието да бъде намалено и го оценява за прекалено строго с оглед младата възраст и чистото съдебно минало на Николов.

След пледоариите той ще има последната дума, а след това съдът трябва да реши потвърди, промени присъдата или да върне делото за ново обсъждане.

На 13 юли т.г. Софийският апелативен съд отложи за втори път делото за тежката катастрофа, в която преди повече от две години загина журналистът Милен Цветков.

Причината е, че подсъдимият Кристиан Николов бе карантиниран като контактен на заразен с коронавирус.

През март т.г. Николов беше осъден ва 9 години затвор, че е причинил по непредпазливост смъртта на телевизионния водещ.

И прокуратурата, и защитата атакуваха размера на наказанието пред Софийския апелативен съд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки