СЕМ с позиция по казуса с „Възраждане“

0

- Advertisement -

Съветът за електронни медии (СЕМ) за пореден път се обръща с призив към политиците да се придържат към цивилизационните норми на поведение като гарантират спазването на принципите на плурализъм и равнопоставен достъп до информация на журналистите.

Това се посочва в позиция на СЕМ по повод пресконференцията на политическа партия „Възраждане“ в сряда и опитът да бъдат отстранени журналисти от нея.

Вчера от „Възраждане“ напуснаха обявената пресконференция в пресклуба на БТА, заради присъствието на представители на медии, според тях финансирани от чужбина. В началото лидерът на формацията Костадинов призова представителите на „Дневник“, „Капитал“, Mediapool.bg и „Клуб З“ да напуснат, иначе пресконференция няма да има. След като репортерът на “Дневник” отказа да излезе, от „Възраждане“ напуснаха на свой ред залата.

„Съветът вече е имал възможност да заяви, че използването на назидателен и необосновано остър тон от политически лица и представители на политически формации, както и желанието им да определят вида на въпросите и темите на журналистите, са печално известни практики от миналото. Всеки опит за възпрепятстване на медиите в изпълнение на обществената им мисия е посегателство върху свободата на словото“, посочват още от СЕМ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки