Парламентарно представените формации умуват дали да поканят посланик Митрофанова на първото заседание на НС

0

- Advertisement -

Парламентарно представените формации ще се съберат в 13 ч., за да решат дали посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова да бъде поканена на  заседанието, с което на 19 октомври ще се открие 48-ото НС. Срещата е по инициатива на „Демократична България“ и се свиква, след като във вторник политическите сили не успяха да постигнат съгласи.

На първата след изборите среща парламентарно представените формации успяха да разпределят местата си в пленарна зала, но не се разбраха за присъствието на посланик Елеонора Митрофанова. Във вторник зад предложението на ДБ да не бъде поканен руският дипломат №1 застанаха само от ПП. БСП и Възраждане се обявиха „против“, а представителите на другите политически сили не заеха страна. За казуса пръв съобщи представителят на „Възраждане“ Петър Петров:

„Няма да позволим това да се случи, защото допълнително ще нагнети напрежението между България и Руската федерация“.

Така на практика депутатите оставиха крайното решение на администрацията на парламента. Оттам обаче възразили, че решението трябва да е политическо.

Вчера пред БНР депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който като най-възрастен ще открие първото заседание, заяви: 

„Тя е дипломат като всички дипломати. Това е обявяване на война. Ами кой ще носи отговорност, ако утре хвърлят една бомба тук. Аз питам чий е този зор? Кой ще отговаря?“

Последва светкавична пресконференция на лидера на партията-победител от вота Бойко Борисов, който зае противоположна позиция: 

„Няма да влезем в събранието, ако г-жа Митрофанова дойде. Точка. И аз се надявам, тя да направи този жест, да не проваля първото заседание на парламента“.

В крайна сметка решението трябва да бъде взето днес. Ще се вземе предвид и становището на Външно министерство, поискано от администрацията на НС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки