Отбелязваме Петковден в чест на света Петка Българска

0

- Advertisement -

От житието на света Петка знаем, че тя е родена през ХI век в град Епиват, на Мраморно море, недалеч от Константинопол, в заможно семейство на българи. Води благочестив живот, следвайки Христовата повеля за любов и милосърдие към нуждаещите се, а след смъртта ѝ нейните мощи се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнството от асимилацията на Исляма. Цар Иван Асен IІ пренася мощите на светицата през 1238 г. в Търновград, където се съхраняват близо два века до превземането на старопрестолната ни столица от османците. След вековни странствания, през 1641 г. мощите на св. Петка били положени в катедралата в Яш (Северна Румъния), където днес привличат поклонници от цял свят. Съществуват безброй легенди и предания за чудотворните лечителски сили на света Петка, считана за покровителка на раждането и плодовитостта както при хората, така и при животните. Затова в народния календар Петковден се смята за завършек на лятото и есента, а също така и на активния стопански цикъл. Това е и времето за заплождане на домашните животни, известно в някои региони като „овча сватба“ или мърлене.

На този ден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият от тях се нарича на светицата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода и цялото домочадие се покланя трикратно на хляба. Обредната трапеза включва също овче месо, курбан чорба, яхния с праз и сарми.

В Трън се намира единственият пещерен параклис в България, който е посветен на света Петка.

В нейна чест на Петковден жените месят специална пита, която отнасят в пещерата, където според местното вярване е живяла светицата. Там е запазен голям камък с формата на кръгъл хляб, а всяка година на 14 октомври свещеникът отслужва водосвет, благославя донесения хляб и от него се раздава за здраве на всички присъстващи. Водата, която се процежда през скалите в пещерния параклис, се събира в специални панички, защото според вярващите тя помага за изцеление на болести.

Множество са храмовете, разположени в някои от най-красивите и мистични кътчета на България, посветени на света Петка Българска. А най-известната църква, носеща името на светицата, е в сърцето на София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки