Синдикатите се готвят за протест, настояват за ръст на доходите с поне 20 на сто

0

- Advertisement -

КНСБ и КТ „Подкрепа“ подготвят съвместен протест до края на месеца. Синдикатите настояват за ръст на доходите, както и за предприемане на пакет от мерки в енергетиката и Зеления преход, и за защита на трудовите права.

Документът ще бъде връчен на президента Румен Радев и народните представители от новото 48-о Народно събрание.

КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ настояват за ръст на доходите до края на годината с близо 20 процента, за да се компенсира инфлацията.

Друго искане е повишение на минималната заплата от 1 януари от 710 на поне 850 лева и ръст поне с 12,5 на сто на всички заплати в бюджетния и частния сектор. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че исканията на двата синдиката са отправени към държавния глава Румен Радев, защото:

„В този момент той е силната фигура и към него отправяме исканията си, както обаче и към народните представители. Дали ще има правителство е втори въпрос, но парламент ще има и някакво мнозинство около тези промени, за които говорим, трябва да се формира, както и да се гласува по някакъв начин бюджет, независимо дали ще има редовен кабинет“.

От двата синдиката настояват за пакет от мерки в енергетиката и Зеления преход, сред които отлагане на плановете за либерализация на енергийния пазар за битовите потребители и поетапно преминаване на домакинствата към свободен пазар след 2025 година, както и приемане на дефиниция за енергийно уязвими потребители.

Президентът на „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира относно идеята за въвеждане на две цени на електроенергията за битовите потребители, лансирана в края на миналата седмица от служебното правителство:

„Не мога да си представя как едно семейство ще живее с 300 киловатчаса на месец, тоест по 10 киловатчаса на ден. Пералнята ще ги завърти, докато изпере. Там е големият разговор: ако се прави такова нещо, дали ще бъде тази граница…Нищо не се прави по въпроса за отмяната на либерализацията на цените за битовите потребители – нещо, което ще унищожи българския потребител от допълнително“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки