Провал на срещата по инициатива на ПП за консултации за председател на НС

0

- Advertisement -

Провали се срещата по инициатива на „Продължаваме промяната“, на която парламентарно представените формации трябваше да се разберат на лидерско ниво кой да е председател на НС.

В зала „Запад“ на Народното събрание се явиха само съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев. Те изразиха разочарование от отсъствието  на представители на другите формации.

Междувременно Кирил Петков обяви, че на председателски съвет са предложили всяка парламентарна група да номинира по двама представители от друга политическа сила, за да се намери консенсус:

„Фактът, че днес нашите колеги не са тук, се надявам да е просто преосмисляне на нашето предложение, защото това, което се видя, е ясно…Не можем да правим едно и също нещо и да очакваме резултат“.

Асен Василев отново настоя за публичен диалог, а не затворени обсъждания по групи, „защото задкулисните договорки при затворени врати не могат да бъдат решение“. 

„Партията на номинира собствените си кандидати, защото видяхме, че нито един от тях не може да събере мнозинство, а да каже като първа конструктивна стъпка един или двама човека в други парламентарни групи, които според тях отговарят на такива критерии и могат да бъдат председател на НС. Като първа стъпка за търсене на някакъв мост“, каза още Василев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви мотивите за отказа да се явят на срещата, организирана от ПП.

„Вместо да се търсят решения за хляба се предлагат зрелища. От нашата парламентарна група, не е нужно да ходи който и да е, в която и да е зала, защото в залата на българския парламент, пленарна зала, която в открити заседания в присъствие на вас медиите, всеки може да изкаже и да отстои публичната си политическа позиция“.  

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев заяви пред „Хоризонт“, че няма да участват в инициирани от „Продължаваме промяната“ консултации, когато и да се провеждат.

По думите му мястото за открит диалог е пленарната зала:

„Нямаме нещо, което имаме нужда да крием, нещо, което задкулисно да правим зад гърба на публиката, медиите и народа. Всичко е открито. Като че ли предизборното говорене продължава и ако вървим към следващи избори, по-добре да го направим честно и открито“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки