И днес нямаме избран председател на НС

0

- Advertisement -

НС отново не успя да избере председател на НС. 

И в третия първи пленарен ден на 48-тото Народно събрание – консенсусът се оказа невъзможен и депутатите отново не успяха да изберат своя председател.

Отново бяха предложени трима кандидати – Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от „БСП за България“ и Цвета Рангелова от „Възраждане“

За пръв път двама от претендентите взеха думата и от парламентарната трибуна поискаха подкрепа от залата. 

Парламентът трябва да започне да работи, призова Кристиан Вигенин: 

„Вече дори не предизвикваме омраза, струва ми се. Предизвикваме подигравки. Парламентът е на път да се обезсмисли напълно. Това, което мога да ви предложа е да направим, така че председателят и заместниците да работят в условия на консенсус. Това гласуване, което предстои е последното, в което участвам. Ако ме подкрепите, казах ви какво можете да очаквате от мен, а и знаете, защото не съм неизвестна величина“.

Толкова сериозен блокаж досега не е имало, заяви Йордан Цонев

„Приех номинацията, защото идеята на ПГ на ДПС беше в условия на много остра конфронтация между двете първи парламентарни сили, третата да поеме отговорността и да отпушим процеса. Вчерашната малка крачка нека стане днес и утре още една малка, за да можем…България наистина я чака дълъг път да излезем от кризата.“

Рангелова събра най-малко гласове при първото гласуване. На балотаж се явиха Цонев и Вигенин. При гласуването „За“ Цонев гласуваха 103-ма, а против кандидатурата му се оказаха 101 депутати, въздържаха се 22-ма.

Вигенин пък получи подкрепата на 75 народни избраника, против бяха 125, въздържаха се 25. 

Така отново не беше избран председател.

„Положението вместо да се влошава, става безнадеждно“, коментира председателстващият заседанието Вежди Рашидов и определи половин час почивка за пореден Председателски съвет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки