Радев почва с консултациите: Няма да бързам с мандата!

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев обяви, че в сряда кани ГЕРБ-СДС на консултации за съставяне на правителство на „Дондуков 2“.

Държавният глава обаче уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът имало да свърши много работа – да приеме закона за бюджета за следващата година и важните закони, свързани с Плана за възстановяване.  

„Консултациите ще ги провеждаме изчерпателно, за да обсъдим всички тези кризи и възможностите за тяхното решаване. Според мен няколко са важните приоритети около бюджета. На първо място да няма намаляване на социалните плащания, заплати и пенсии. На второ място – да не допуснем увеличаване на бюджетния дефицит и задълбаването в дългова спирала. И на трето място, не по-малко важно – да не се допусне разглеждането на бюджета да се превърне в тържище за предизборно наддаване, това ще е крайно опасно“, каза Радев. 

„Очаквам партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и дейността му“, посочи държавният глава, като каза, че разчита на разум и отговорност от всички парламентарно представени партии, за да се намери един разумен баланс и да се отговори на очакванията на българските граждани.

Дали е оптимист за съставянето на правителство, Радев обясни, че ще може да отговори след консултациите с партиите и връчването на първия мандат.

Създаването на кабинет на малцинството зависело около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите, но смята, че такъв тип правителство в България е изключително трудно.

За внесения от БСП законопроект за връщане на хартиените бюлетини и смесено гласуване държавният глава припомни, че машинното гласуване е допринесло да се намали броят на недействителните гласове и корпоративния и купения вот и предупреди: 

„Това означава драстично увеличаване на недействителния вот, това означава отново сагата с многократно поправяни, не знаем точно как, на изборни книжа и протоколи. Ако народните представители предлагат някакво по-ефективно решение, нека да го видим.“

Във връзка с искането за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, държавният глава отново повтори тезата си: „Всички тези решения и предложения увеличават риска от въвличане на България във войната“.

„Вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения изобщо някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България?“, попита той.

По думите му отнемането на въоръжение ще задълбочи дефицита от способностите на българската армия и това увеличава рисковете за нашата сигурност. 

„Първостепенна задача на НС е най-сетне да попълни комплекта на армията и най-сетне да се заеме с нейната модернизация. НС да изпълни тези ангажименти“, каза още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки