24 май да бъде национален празник, настояват историци пред НС

0

- Advertisement -

24 май, а не 3 март да бъде националният празник на България. Това поискаха 14 популярни историци от различни университети у нас в писмо, което ще бъде изпратено до депутатите.

Това е единствената дата, която неизменно от средата на XIX век е преминала и оцеляла през всички епохи и власти и е празнувана в цялата българска етническа територия, се посочва в мотивите.

Идеята 24 май да стане национален празник бе обсъждана още в края на миналия парламент по предложение на ГЕРБ-СДС. Контекстът тогава бе празнуването на 3 март непосредствено след нахлуването на Русия в Украйна и обидните към България коментари, направени от посланичката на Москва у нас Елеонора Митрофанова.

В понеделник след дискусия във Великотърновския университет те поискаха широк обществен дебат и реакция от депутатите.

Тогава обаче идеята събра подкрепата една на 77 народни представители, повечето от които от вносителя ГЕРБ.

“От всички празници съществува един, който не изпълнява изискванията за единство на нацията и идентификацията, същевременно е превърнат по политически причини в национален празник от отмиращата тоталитарна власт през 1990 г.”, мотивират се сега преподавателите.

Писмото им ще бъде връчено на новия парламент и лично на председателя Вежди Рашидов.

Сред подписалите го са професорите Милко Палангурски, Петко Петков, Пламен Павлов, Даниел Вачков, Петър Стоянович, доц. Георги Лозанов и др.

“Не че 3 март не трябва да се празнува като един от важните празници от новата ни история, но да бъде национален празник, при положение че най-силно разделя нацията, е абсурдно” коментира пред “24 часа” проф. Петър Стоянович. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки