Денят на бесарабските българи се отбелязва и в София с редица прояви

0

- Advertisement -

С редица прояви в София днес ще бъде отбелязан Денят на бесарабските българи. Организатори на еднодневния фестивал са Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Центърът на бесарабските българи в България и Дружество „Родолюбец“.

В проявите в столицата участват бесарабски българи от украинския град Болград, от Молдова, както и представители на общността на банатските българи в Румъния.

„Бесарабските българи, всички българи в чужбина, независимо кога, по какъв повод и защо напуснали България, но останали българи, те са кръв от кръвта и плът от плътта на България“, казва изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

Днес най-голямата ни историческа диаспора отбелязва Деня на бесарабските българи.

Честванията водят началото си от 1938 г. при отбелязването на 100-годишнината от построения от български заселници храм паметник „Свето преображение господне“ в Болград.

Сред бесарабските българи, посветили живота си на прародината са министър-председателите Александър Малинов и Димитър Греков, генералите Данаил Николаев и Георги Агура, както и първият ректор на Софийския университет Александър Теодоров – Балан.

Празничната програма в Деня на бесарабските българи започва с концерт в НДК, който ще продължи и този следобед на открита сцена.

„Ще има и нещо, с което сме се опитали да възстановим старата традиция на българските събори. Ще има павилиони с бесарабско вино, с бесарабски кулинарни специалитети, като каварма например, обаче така, както я правят в Бесарабия“.

Във фестивала в София участва бесарабската българка Олесия Кичук от украинския град Измаил. Разказва, че заради войната ситуацията в Измаил е сложна. Затова се радва, че е в София.

„България е родината на моя род. Това е езикът на Ботев и Вазов. Обичам България. Тя е в кръвта ми“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки