Наша гордост: 18-годишната Ема спасява планетата

0

- Advertisement -

Млада българка се включва в битката за спасяването на планетата ни.

18-годишната Ема Христова, която е възпитаничка на математическата гимназия в София, ще има ключова роля в предстоящата 27-a конференция на ООН за изменението на климата. Едно от най-значимите събития в света ще се проведе от 6 до 18 ноември тази година в Шарм Ел Шейх в Египет.

Заедно с 5 свои връстници от Гърция, Испания, Полша, Унгария и Франция Емa ще влезе в ролята на млад посланик на климата и ще връчи подписката от международната петиция „Климат на промяна“ на представители на Европейската комисия.

Ема има четири основни изисквания – ограничаване на глобалното затопляне под 1,5 градуса и пренасрочване на целите на ЕС за климатична неутралност за 2040 г.; преминаване към икономика на благосъстоянието; осигуряване на финансова и техническа подкрепа от страна на ЕС на държавите, засегнати от изменението на климата; предоставяне на възможност за участие на младите европейски граждани и включване на гледните им точки в политическия процес чрез създаване на младежки съвети в ЕС и отделните държави членки.

„Чувствам се изключително развълнувана от това предстоящо събитие, защото по този начин ще сбъдна цели две мои мечти – да посетя Египет и да бъда част от конференцията на ООН. Събитието има определяща роля в борбата срещу климатичните промени, която се превърна и в моя мисия, и именно затова е чест за мен да бъда посланик на България там“, заяви емоционално Христова.

Ема вече има няколко значими международни изяви – участвала е на международните дебати „Климат на промяна“ в Брюксел в края на 2021 г., където отборът й се класира на първо място, и в Международното лятно училище в Кипър през юли т.г., откъдето се завръща с много нови знания и умения.

„В България темата за климатичните промени се посреща с доста скептицизъм от младите хора. Мненията са противоречиви, а дори някои да вярват в мисията за борбата срещу климатичните промени, те рядко изразяват мнението си, тъй като се притесняват, че няма да бъдат разбрани от другите“, споделя младата активна българка, която понастоящем продължава образованието си в университета „Пари-Дофин“ във Франция.

Успех!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки