Парламентът прие решение да дадем оръжие на Украйна

0

- Advertisement -

Депутатите приеха България да даде оръжие на Украйна. „За“ гласуваха 175 депутати, „против“ 49 – от БСП и от „Възраждане“, „въздържали се“ – 1, от ПП.

Така Народното събрание одобри окончателно проекта, според който България ще окаже военна помощ на Украйна. (Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна). 

След гласуването БСП вдигнаха листове, на които пишеше „Не на оръжията. Мир“. 

Дебатите продължиха около пет часа, като депутатите удължиха и работното си време до приключване на точката за оказване на военна и техническа помощ за Украйна. Предложението беше направено от ГЕРБ, а срещу него гласуваха само представителите на БСП и „Възраждане“ – тези формации, които се противопоставиха на предоставянето на такава помощ.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви:

„Ние осъдихме тази война. Ние помагаме на жертвите от агресията и смятаме, че българският национален интерес е да не предоставяме оръжия, защото това ще ни направи страна в конфликта. Искаме този български национален интерес да впишем в европейския и световния ред.“

Тя се противопостави на твърдението, че БСП е в коалиция „хартия“ заедно с ГЕРБ и ДПС и на свой ред се обърна към бившите си коалиционни партньори от ПП и ДБ дали с подкрепата за предоставяне на военна помощ за Украйна не влизат в „коалиция на войната“ с тези две формации. В отговори съпредседателят на ДБ Христо Иванов отговори:

„И аз бих искал да започна с един призив – естествено, всички ние сме политици, естествено, всички ние хвърляме по едно око на възможността да се задават избори и се занимаваме с предизборна реторика, но все пак, когато става дума за толкова сериозни неща, е добре да не използваме политиките на страха“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че ще подкрепи проекта за решение, защото геополитическата ориентация на страната не бива да се поставя под съмнение. Той се присъедини към призива за мир:

„Тя каза, да има мир в Европа и в света, а аз искам да припомня думите на великия Ататюрк: „Мир в страната. Мир в света“.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов напомни, че страната ни не е изпращала оръжие дори по време на Втората световна война:

„Сега в момента България уж се управлява от българи, а ние говорим за предоставяне на малкото ни останало въоръжение и буквално вкарването на България във войната, защото няма какво да се лъжем, това ще е следващата крачка и нека да го кажем ясно от тази трибуна.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки