МОН предлага повече даровити деца да получават стипендии

0

- Advertisement -

Министерството на образованието и науката (МОН) е пуснало за обществено обсъждане предложението си за повече даровити деца да получават стипендии. Така според Министерството от догодина ще има по-голям стимул за децата да участват в международни и мести олимпиади.

Целта е всички победители със златни, сребърни и бронзови медали ще получават стипендия. Така всички, а не само първите трима от тези категории, ще получат стимул, обясни наскоро служебният министър на образованието Сашо Пенов.  

„Всички те са носители и са равни. Десет деца са със златен медал, още 10 деца със сребърен медал, още 10 деца със сребърен медал. Досега това се е тълкувало, че ако не си в първите три между тези, които имат златни медали, това не ти дава право на стипендия. Това ми се стори несправедливо или по-скоро дискриминационно спрямо тези деца. По този начин насърчаваме нашите деца да се явяват на такива състезания.“

Промените в наредбата не засягат стойността на стипендиите. Еднократната е до 195 лв., месечната 135 лева.

Министерството предвижда догодина да има до 67 медалиста, които ще имат право на стипендия. Така с добавените деца, необходимите средства за изплащане на стипендии ще се увеличат с близо 54 000 лв. През следващите години увеличението ще бъде с до около 121 600 лв.

От образователното ведомство казват, че допълнителните пари са осигурени в рамките на предвидените за тази цел средства за 2023-та, 2024 г. и 2025 година. Срокът за общественото обсъждане е месец. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки