Протест на спешните медици за достойно заплащане и подобряване на условията на труд

0

- Advertisement -

От днес до 13 ноември в 12 ч. на обяд всяка линейка на територията на България, независимо къде се намира, ще включва звуков и светлинен сигнал за 3 минути в знак на протест, за да напомнят за дългогодишно трупаните и нерешени проблеми на работещите в Спешна помощ на 240-те народни избраници, на които предстои да актуализират Бюджет 2023.

По този начин спешните медици искат да спазят законовите ограничения за стачни действия, но искат да заявят, че докато продължават да изпълняват дълга си, очакват конкретни парламентарни решения.

Заради ниската оценка на труда си медиците настояват за достойно заплащане, тъй като от 10 г. заплатите им не са актуализирани, както и средствата за издръжка на центровете, в които работят.

Настояват извънредния труд да се заплаща всеки месец, да се повиши заплащането на нощния труд. Искат и категорията на труда им да бъде приравнена с тази на полицаите и пожарникарите.

Нужни са и конкретни стъпки за привличане на специалисти в системата на Спешната помощ, както и подобряване на условията на работа. В писмо до медиите спешните медици посочват, че всекидневно ще напомнят, че спешните центрове са част от националната сигурност на България. 

За следващата година е заложено увеличение на заплатите на спешните медици, което ще задоволи техните искания – така заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов коментира започналия днес седмичен символичен протест на работещите в спешните центрове в цялата страна. Той припомни, че за догодина се предвижда ръст на възнагражденията и в регионалните здравни инспекции:

„Нашите разчети са предоставени в Министерство на финансите, за да ги съобразят с новия Бюджет. Те ги приеха. Според това как се развиват нещата – дали ще има удължаване на стария Бюджет или нов Бюджет, вече чисто технологичен е проблема кога и как ще бъдат гарантирани тези увеличения“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки