Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева влиза в затвора за корупция

0

- Advertisement -

Бившата кметица на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева влиза в затвора. За това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук.

От публикацията става ясно, че Върховният касационен съд е поставил срещу нея ефективна присъда по делото за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

В профила си във Фейсбук Иванчева публикува и клипове как от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ я извеждат от дома ѝ, където беше под домашен арест.

„Как се подрежда багаж за 6 години не знам“, пита се тя във видеото, докато майка ѝ държи в ръцете си почти едногодишния си внук Валентин-Александър. Попитана какво ще стане със сина ѝ, бившата кметица отговори през сълзи:

„Не знам. Не знам какво ще стане с детето ми, може би социалните ще ми го вземат, защото майка ми е възрастна“.

Във видеото се вижда как бива изведена от дома си от полиция и качена в син бус. Малкото ѝ бебче остава на грижите на баба си, засега.

В затвора, по силата на окончателното решение на върховните съдии, влизат и заместничката на Иванчева – Биляна Петрова и бившият районен кмет Петко Дюлгеров.

Справка по делото показва, че Десислава Иванчева е осъдена на шест години затвор, 12 000 лева глоба и лишаване от право да заема ръководна държавна и общинска длъжност за осем години. Петрова е осъдена на пет години затвор, 10 000 глоба и лишаване от право да заема длъжност за шест години. Петко Дюлгеров е осъден на четири години затвор, 8 000 лева глоба и без право да заема длъжност за срок от шест години.

Тримата бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който пътуваха Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин.

Като кмет и заместник кмет на „Младост“ Иванчева и Петрова бяха обвинени, че са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на издаването на строително разрешение. Ролята на Петко Дюлгеров, който в миналото също е бил кмет на района, е била на посредник.

Разследването беше едно от първите, които Специализираната прокуратура проведе по линия на противодействието на корупцията съвместно с КПКОНПИ. По това време ръководител на спецобвинението беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Арестът на Иванчева и Петрова, последван от задържането им в предварителния арест, доведоха до протести в тяхна защита, двете до последно твърдяха, че са невинни и се обявиха за жертви на борбата с корупцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки