Протестиращи пред НС искат повишаване на доходите

0

- Advertisement -

Пред Народното събрание се събират протестиращи, организирани от КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“  Мотото на акцията е „За повишаване на доходите и запазване на работните места“. Началото ѝ бе обявено за 11 ч, но се забави, тъй като от МВР отказаха да допуснат дрон на КНСБ да заснеме събитието. 

От синдиката казаха, че това се случва за първи път и подготвят гневно писмо до министерството и до общината заради проблема, в което казват, че ще посочат името на служителя на органите на реда и, докато дронът не бъде вдигнат в небето, акцията няма да започне. 

Мястото на митинга неслучайно е пред сградата на парламента, тъй като едно от основните синдикални искания е спешно приемане на Бюджета за следващата година, а не удължаване на Бюджет 2022. Протестиращите искат увеличение на заплатите, което да компенсира инфлацията още до края на тази година, както и 13% минимум скок на възнагражденията и в частната, и в бюджетната сфера за следващата година

В протеста участват и структурите на КНСБ и „Подкрепа“ в Българското национално радио. Протестиращи заявиха:

„Инфлацията стигна 18,7%. Това е официалната по статистика, но неофициално инфлацията е между 40 и 50, дори над 50%. Настояваме Бюджет 2023-та година да бъде внесен с всичките искания на КНСБ, най-вече за увеличаване на минималната работна заплата от 710 на миниум 850 лева; Държавните предприятия и държавните структури са обвързани само и единствено с Бюджета“, сподели протестиращ.

„От няколко години Бюджетът на БНР изобщо не е променян и в същото време на годишна база токът е 1 милион лева. Честотите, които са от новия договор, вече са с 20% нагоре, за тях плащаме 800 000 лева. Къде отиват парите за заплатите? Как ще се поддържа техниката? Как ще работят хората?“, сподели служителка в БНР.

След края на митинга протестиращите ще се отправят на автошествие по ключови столични пътни артерии, а за 14.00 часа е насрочена среща на лидерите на КНСБ и „Подкрепа“ – Пламен Димитров и Димитър Манолов, с президента Румен Радев. Тъй като автомобилите на протестиращите са паркирани по продължение на бул.“Цар Освободител“, а след това с автошествието ще бъде затруднено движението из почти целия център на града, че ще има затруднения в придвижването, включително и при част от наземния транспорт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки