Радан Кънев нападна президента, че не играе конструктивна роля

0

- Advertisement -

„Има логика да се заложи на втория мандат, защото не виждаме в момента президентът Румен Радев да играе конструктивна роля. Дори виждаме, че по отношение на позиционирането на войната в Украйна, по отношение на ключово решение – като това за еврозоната, държавният глава е избрал да представлява едно доста ограничено малцинство от българските граждани. Т.е. излиза от конституционната си роля“, каза евродепутатът от „Демократична България“/ЕНП Радан Кънев в „Неделя 150“.

Рискът за четвърти път Радев да даде третия мандат на БСП не е малък, а мандат в БСП означава почти сигурно нови избори. БСП не трябва да бъде фактор в следващото управление на България на никаква цена. Така че да се разчита на Румен Радев да играе конструктивна роля с третия мандат, е най-малкото пресилено в момента. По всичко личи, че неговите планове са да управлява поне до март месец, а може би и по-нататък. Здравата политическа логика е да се търси решение с втория мандат. Ако е неуспешен, това не означава да се откажем, а да се водят преговори, така че третият мандат да бъде връчен на политическа сила, която може да го реализира“.

Според него лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, вижда втори шанс в отиването на третия мандат в партията на Стефан Янев:

„Втори шанс, след първия мандат, да опита да сформира правителство, в което ГЕРБ да доминира политически, което не е възможно с втория мандат“.  

По думите на Кънев малко неща са по-опасни от т. нар правителство за зимата или за 6 месеца, защото за такъв период от време сериозна политика и сериозна законодателна дейност не могат да се прокарат:

„Създаването на такова правителство ще е удължена предизборна кампания, в която взаимните усилия за торпилиране на правителството ще бъдат използвани като аргумент в предстоящите избори. Разговорът за 6-месечно правителство е опасна мимикрия на конструктивност и казано направо – лъжа към гражданите“.

Кънев подчерта, че няма как предсрочни избори през зимата да са позитивен сценарий, а има много рискове да стане по-зле.

Радан Кънев изказа хипотеза, че кабинет с втория мандат на „Продължаваме промяната“ или с трети мандат на „Демократична България“, с ясна реформаторска програма и с намерена формула за подкрепа от ГЕРБ може да бъде изключително успешен. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки