Стотици даряват, за да може достойната Татяна да учи за астронавт в САЩ

0

- Advertisement -

Момичето от Добрич вече изкара в САЩ курсове за оцеляване при рисково кацане

19-годишната Татяна Иванова от Добрич, чиято мечта е да стане първата жена космонавт от България, скоро ще направи една от най-големите си крачки по пътя към Космоса – академичния старт на космическата ѝ кариера.

По-рано тази година отличената с наградата на “24 часа” “Достоен българин” 19-годишна добричлийка бе приета в първото специализирано висше училище по авиация и космонавтика в света –

частния авиационен университет “Ембри-Ридъл”

във Флорида. Там тя ще учи двоен бакалавър – “Космическо инженерство” със специализация “Ракетни горива”, и “Космически полети”. За тази цел обаче е необходима сумата от 60 000 долара (приблизително 118 хил. лв.), която да покриe разходите за първата година от обучението ѝ.

“В този момент доброволците от платфомата Подкрепи.бг се отзовават на помощ и създават кампанията”, обяснява Татяна пред “24 часа”.

Така се ражда кампанията “Таня – космическото момиче на България по пътя към звездите!”, а чрез нея всички желаещи могат да помогнат за сбъдването на мечтата на 19-годишната добричлийка.

Резултатът не закъснява – от старта на кампанията на 12 ноември

за една седмица стотици българи успяват да съберат половината от необходимата сума

По-голямата част от парите – приблизително 80 хил. лева, ще отидат за покриването на обучението и административните такси към университета. Останалата част от парите са планирани за общежитие (около 27 000 лв.), учебни материали (2800 лв.), транспортни разходи, храна и др.

Средно през 10 минути граждани даряват за каузата на Татяна, показват официалните числа на сайта на платформата. Сумите варират – най-често даренията са в диапазона между 50 и 100 лв., повечето са анонимни. А в коментарната секция всеки, който иска, може да изпрати съобщение на 19-годишната достойна българка.

“За една Звезда повече в Космоса! Дерзай!”, “Лети високо, мила Таня, ти си нашата гордост!”, “България ще пребъде с млади хора, като вас! Благодаря, че ме карате да се гордея. Въпреки трудностите в тази държава има хора, които се стараят и преуспяват! Браво!” са само малка част от пожеланията, които дарителите отправят към Татяна.

Самата тя споделя, че след първата година ще може да кандидатства за стипендия

Младата добричлийка е приета за пролетния семестър в „Ембри-Ридъл“, който започва в началото на януари догодина. Затова трябва да събере парите до края на 2022 г.

Макар и малко вероятно, но ако не се събере необходимата сума до началото на януари, мястото ѝ в университета ще се запази за следващата академична година. А срокът на кампанията ще се удължи. Но това няма да ѝ е първото ходене отвъд океана.

През 2019 г. тя преминава през учебнотренировъчния лагер по модел на НАСА в Хънтсвил, Алабама, а година по-рано в Измир, Турция. По-късно е приета в космическата академия в САЩ към Project PoSSUM и Международния институт по космически науки – първия проект, финансиран от НАСА, който сертифицира кандидат-астронавти. Там тя участва в подготовки за полет, упражнения за камера за хипоксия, където нивото на кислород се намалява до 6%, както и в тестването на разработените от Канадската космическа агенция костюми чрез специално компресиране и декомпресиране. Първият курс, който завършва, е за полет в специален самолет за висш пилотаж, върху който се упражнява по-силно земно притегляне, отрицателно ускорение и нулева гравитация.

Мощна подкрепа оказва и рапърът Явор Янакиев – 100 кила

Заедно с Явор Янакиев - 100 кила, получават наградата “Достойните българи”. Фондацията на рапъра финансира участието ѝ в космическата академия в САЩ.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Заедно с Явор Янакиев – 100 кила, получават наградата “Достойните българи”. Фондацията на рапъра финансира участието ѝ в космическата академия в САЩ. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Фондацията на варненеца – “100 слънца”, финансира участието ѝ в космическата академия в САЩ. Затова и двамата са отличени с наградата на “Достойните българи” на “24 часа” през 2022 г.

А само преди месец Татяна се завърна отново от САЩ, където премина през следващите три курса – тренировки за оцеляване в Survival Systems в Гротън, Кънектикът. Там тя научава как да оцелее при кацане във вода или бедствена ситуация до пристигането на спасителните екипи. Част от упражненията включват оцеляване и евакуация след катапултиране с парашут, мисии в симулация на микрогравитация под водата и др.

Освен това Татяна участва и в известната платформа за идеи и инициативи TEDxВитоша на тема “Жени на бъдещето”.

Най-голямата ѝ цел обаче остава Космосът. А най-голямата болка на Татяна – че България не е част от Европейската космическа агенция. И към този момент дори да излети в Космоса, няма да бъде от името на България.

Това обаче не я спира да следва мечтата си да излети в Космоса, която с всеки изминал ден става все по-реална.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки