Без стари коли в центъра на София от 1 декември 2023 г.

0

- Advertisement -

Спират старите коли в центъра на София. Най-замърсяващите автомобили от първа екологична група няма да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Това предвижда решение на Столична община. Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона “Малък ринг”, обособена между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Ген. Скобелев”, “Сливница” и ул. “Опълченска”.

“Първа категория са най-замърсяващите – тези с премахнати катализатори. Те са едни ТЕЦ-ове на колела. Те създават екологични проблеми”, каза председателят на СОС Георги Георгиев пред Нова телевизия.

Той обясни, че мярката важи само за зимния период. Тя обаче няма да засяга гражданите, чиято адресна регистрация е в тази зона. Ограниченията са за приходящите автомобили.

“Контролът ще става чрез камери с четци и софтуер, който ще бъде изграден. Те ще са поставени в целия “Малък ринг”, посочи Георгиев.

Според него не става въпрос за прищявка на Общината.

„Това е крайно необходима мярка за по-чист въздух, който осигурява по-добро качество на живот. Такива мерки съществуват във всички европейски столици”, категоричен е председателят на СОС.

Санкциите за неспазване на правилото започват от 100 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки