Спорове и безредици в НС заради обсъждането на Изборния кодекс

0

- Advertisement -

С остри спорове и безредици около парламентарната трибуна започна обсъждането на промените в Изборния кодекс.

На практика старта на процедурата по окончателно приемане на промените в Изборния кодекс спря на заглавието, чието четене започна, но не беше довършено.

От ПП поискаха да бъде променен дневният ред и вместо обсъждане на промените в ИК да бъде изслушан служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков за строителството трансевропейския коридор 4 в участъка Видин – Кулата, автомагистрали „Хемус“ и „Черно море“.

Мирослав Иванов заяви:

„Считаме, че ако тази точка бъде разгледана днес, ще има далеч по-високо пряко въздействие върху живота на хората, отколкото разглеждане на Изборния кодекс“.

Предложението не беше прието и около трибуната на четящия законопроекта председател на правната комисия Радомир Чолаков се събраха депутатите от ПП, които го прекъснаха. Най-активният сред тях Настимир Ананиев получи наказание, след което съпредседателят на формацията Кирил Петков и председателстващият заседанието Йордан Цонев влязоха в спор.

Чуйте:

„Днес правилникът ще се прилага в духа на буквата. Седнете си на мястото. Господин Ананиев, отстранявам ви за едно заседание. Моля, квесторите, въведете ред в залата“, заяви Ананиев.

„Четете си правилника, спазвайте го“, призова Петков.

Със 121 гласа против беше отхвърлен и вторият опит на ПП да отложи обсъждането на ИК. След което последва нов спор на парламентарната трибуна – между лидерите на ДПС и на ПП Мустафа Карадайъ и Асен Василев:

„Вижда се, че в тази зала от седем парламентарни групи, пет от парламентарните групи се опитват да работят, а друга парламентарна група тука, които продължават промяната от лошо към по-лошо, се опитват да саботират работата на Народното събрание“, заяви Карадайъ.

„Господин Цонев, искам да отправите остра забележка и да отстраните от заседанието господин Карадайъ за обида на 500 000 български граждани“, репликира Василев.

След него в знак на добра воля Цонев отмени наказанието на депутата Настимир Ананиев, но и това беше оспорено от ПП. Пак оттам поискаха разяснение как едни хора се допускат в парламента, а други не. Поводът е сблъсъкът на лидера на БОЕЦ Георги Георгиев с охраната на НС, който се опита да опъне  в кулоарите на парламента плакат с надпис „Не пипайте кодекса“.

Така след вече близо час и половина работа по Изборния кодекс депутатите са стигнали до заглавието.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки