Христо Иванов призова ПП да не се отказват от опит за кабинет с втория мандат

0

- Advertisement -

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отправи призив към „Продължаваме промяната“ (ПП) да не се отказват от опит за съставяне на кабинет с втория мандат, дори ако Изборният кодекс бъде приет.

Той обяви, че приема „със загриженост“ сигналите, че ако хартиената бюлетина бъде предпочетена, мандатът ще бъде върнат неизпълнен.

„Този подход на силово прокарване при положение, че ние предложихме формат за диалог, наистина руши дори най-малката надежда, която беше започнала да хваща някакъв корен, че в този парламент можем да покажем различно отношение към упражняването на властта и в този смисъл има смисъл да се поема рискът за правителство на малцинството с програмен характер. Разбирам това. Но също така смятам, че алтернативите са толкова лоши, че не бива прибързано да затваряме този прозорец. И нашият призив към колегите от „Продължаваме промяната“ ще бъде да продължим да разсъждаваме върху тази тема.“

Разговорите с ПП за общи кандидатури за местните избори догодина са на първоначален етап и конкретни имена не са обсъждани, увери Христо Иванов. Той определи като „спекулации“ лансираните в медиите имена.

Не всички мостове към БСП са изгорени, стана ясно от думите на Иванов. Той допълни, че едно от възможните партньорства е за реализиране на съдебната реформа:

„Не сме мандатоносител и от тази гледна точка не можем да даваме формула за коалиционни партньорства и т.н. Факт е, че това, което прави мнозинството, включително БСП, по отношение на Изборния кодекс руши възможността за доверие и за изграждане на някакъв политически климат на разговори по принцип. Но аз продължавам да имам надежда, че някакви мостове все още могат да бъдат запазени по принцип. Така че да не прибързваме да правим крайни изводи от ситуацията, колкото и тя да е наистина обезкуражаваща“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки