„Стандарт енд Пуърс“ потвърди кредитния рейтинг на България

0

- Advertisement -

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ (S&P) потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута – три пъти Бе и А минус две. Перспективата остава стабилна.

Стабилната перспектива балансира от една страна по-слабите очаквания за икономическия растеж на България в краткосрочен план и повишената вътрешна политическа несигурност, а от друга страна ниският нетен държавен дълг на страната и ниските разходи за лихви. Според S&P това дава възможност за политики и прави нейните публичните финанси по-малко чувствителни на бързо повишаващите се лихвени проценти в световен план. България в момента изпитва висока инфлация, което според S&P може да представлява предизвикателство пред нейното членство в еврозоната от 2024 година.

„Стандарт енд Пуърс“ очакват растежът на брутния вътрешен продукт на България да отслабне значително през следващите месеци, въпреки че икономиката остана по-устойчива от очакваните последствия от конфликта Русия-Украйна. Очакванията са да намалее външното търсене от държави основни търговски партньори на България в ЕС и потреблението да отслабне, тъй като продължителната висока инфлация, която оценяват на близо 10 % средно през 2023 г., ще тежи върху реалните заплати. Като положително влияние се оценяват проектите, финансирани със средства от ЕС, които ще осигурят известна подкрепа за икономиката. От прогнозират реален растеж през 2023 г. от по-малко от 1 %, което е значително забавяне спрямо очакванията им от 3 % през 2022 година.

Според „Стандарт енд Пуърс“ България постепенно напредва в усилията си за влизане в еврозоната, но остава неясно дали ще получи членство от 1 януари 2024 г. заради високата инфлация и вътрешнополитическата несигурност.  В момента България е с висока инфлация (близо 15%), което, според рейтинговата агенция, може да усложни задачата за покриване на критериите за конвергенция, при този показател, през следващата година. Вътрешнополитическата несигурност също продължава с наличието на служебно правителство след последните предсрочни избори през октомври 2022 г., което усложнява процеса на подготовка за присъединяване към еврозоната.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при присъединяването на страната към еврозоната, както и при съществено подобрение на външната позиция на България.

Съобщението на Министерството на финансите за решението на „Стандарт енд Пуърс“  за кредитния рейтинг на България можете да видите ТУК

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки