Гълъб Донев успокоява народа: Българите няма да бъдат на студено през тази зима

0

- Advertisement -

Депутатите обсъждат днес законопроекта, с който се удължава действието на бюджетите на Здравната каса, държавното обществено осигуряване и държавния бюджет.

Извънредното заседание на НС започна с 30-минутна закъснение – с почивка, през която се даде възможност на премиера Гълъб Донев и на двамата министри – на труда и на финансите, да дойдат в парламента.

От парламентарната трибуна премиерът Гълъб Донев обяви, че служебното правителство е решило всички заварени кризи. Той отговори на критиките, че кабинетът отказва да води политика по доходите и практически ги замразява с т.нар. удължителен закон.

Според премиера служебно правителство няма право на собствени политики и затова е предложило запазване на приетите от Народното събрание в настоящите бюджетни закони. В същото време вече е намерено решение за множество проблеми, допълни Донев:

„Български граждани, вие няма да бъдете на студено и тъмно през тази зима, защото това го гарантира служебното правителство с договорите за доставки, които организира, прозрачни търгове за доставките на газ, цената на газа беше намалена и българските потребители, както битовите, така и бизнесът, ползват най-евтиния газ в Европа“. 

В същото време народни представители се обявиха за промени в основните финансови параметри, въпреки че с удължителния закон те би трябвало да се запазят на настоящите им нива до сформирането на нов редовен кабинет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за изготвяне на „умерен“ пакет от мерки за повишаване на доходите:

„Един пакет умен, един пакет умерен, с който да не нарушаваме финансовата дисциплина, да не поставяме под риск българската държава, икономически и финансово, но и да помогнем на хората през тази зима“.

Настимир Ананиев от ПГ на „Продължаваме промяната“ заяви намерение неговата формация да внесе предложение за промяна на минималната работна заплата:

„Минималната работна заплата ще бъде входирана, на това, което сме заявили още от влизането в 48-ото НС, и това е да бъде 50% от средната работна заплата“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки