Очаква се земеделски производители да блокират АМ „Струма“ до Симитли

0

- Advertisement -

Земеделски производители подготвят блокада на движението по автомагистрала „Струма“ до град Симитли.

Причина за недоволството им са занижените суми за подпомагане на сектора, които са заложени в Стратегическия план за земеделието през следващия програмен период.

Поставени сме пред свършен факт. Стратегическият план е изпратен за одобрение в Брюксел, а се оказва, че ставките за подпомагане на сектора са силно занижени, казва Иван Чалъков – председател на Съюза на животновъдите.

„Всеки се крие, вдига рамене и казва, че не знае. Те до вчера казваха, че не знаят кой ги е правил. След това излезе, че е външна фирма – тяхно подразделение ги е правило.“

Животновъдите настояват планът да се върне за преработка.

Министърът на земеделието ги посъветва да внимават какво си пожелават, защото връщането на плана ще означава блокиране на директните плащания за всички.

„Не знам дали министъра го лъжат или той се опитва да лъже или той се опитва да лъже, може би така му казват. Планът, ако се върне, ще продължаваме по предишния период както са били схемите за кандидатстване“, казва Чалъков.

Фермерите отхвърлят предложението да се изчака одобрение на стратегическия план от Брюксел и след това България да иска промени. Това, според Чалъков, ще скара браншовете.

„Не ни устройва това. Няма да стане така. Това е само прах в очите на хората. Промени, които могат да правят, след като бъде приет планът, са вътрешни между отделните браншове – да скъсяват суми едни, за да ги прехвърлят на други, такива вътрешни корекции. Които, нали знаете как е – разделяй и владей“.

Днес протестът е с начален час 11.00, а ако не ги чуят:

„Ще блокираме следващата седмица пак“, каза Иван Чалъков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки