България все още е в челните статистики по износ на хора

0

- Advertisement -

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г. Макар да сме склонни да говорим за темата в минало време, тя съществува около нас.

Съвременното робство е свързано преди всичко с трафика на хора, целящ трудова или сексуална експлоатация.

Около 50 млн. души са жертва на трафик в момента.

  “За съжаление тази цифра нараства. Сякаш на нас ни убягва темата трафик на хора и считаме, че това е нещо, което е далеч от нас и няма как да ни се случи“, казва в ефира на “Нашият ден“ Моника Николова, директор на Фондация “А21“ и допълва:

  “Опитът ни показва, че всеки едни човек е уязвим да попадне в някаква форма на експлоатация, затова е важно да сме информирани. България все още е в челните статистики по износ на хора, това е доста стряскащо.

  Много често случаите с трудова експлоатация не са само, защото хората идват от по-бедно място и нямат възможност, но някой път желанието за това да отидат в чужбина, търсейки по-добра реализация и по-висок доход, са понякога и мотивиращите желания на хората. Ако хората не са информирани и не знаят как да се предпазят, са уязвими да попаднат в експлоатация“.

  Моника Николова в ефира на “Нашият ден“

  Моника Николова в ефира на “Нашият ден“

  Превенция…

  “Много често говорим на тази тема и винаги споменаваме Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100, която е напълно анонимна и е достъпна не само в България, но и от Европа. Хората могат да се обадят безплатно“, казва още Николова в интервю за БНР и подчертава:

  Една от услугите, които линията предлага, е проверка на работа. Ако някой желае да отиде в чужбина с цел работа, може да се обади на линията, там колегите ще направят обстойно проучване и накрая ще дадат становище на човека, който се е обадил за това какво са открили за офертата. Какви са притесненията за нея и има ли такива. Винаги даваме и насоки как хората да се предпазят, ако все пак решат да пътуват“.Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

   Фондация “А21” е глобална неправителствена организация с офиси в 12 държави по целия свят, която съществува и в България. Нейната сферата на дейност е борбата срещу

   трафика на хора и съвременното робство, в което живеят над 20 млн. души по цял свят днес. Усилията на А21 в работата срещу трафика на хора в и извън България, са резултат на разбирането, че в XXI век не е допустимо да има толкова много роби по света, повече откогато и да било в човешката история.

   Оставете отговор

   Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

   Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

   Политика на поверителност и бисквитки