Остри реакции в България след „не“ от Нидерландия за Шенген

0

- Advertisement -

Решението на Нидерландия да блокира приемането на България в Шенгенската зона без граничен контрол предизвика остри реакции в България.

„Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!“, написа в профила си във Фейсбук президентът Румен Радев. Той припомня, че трима български полицаи са загинали досега при охраната на външната граница за Европейския съюз.

Според Радев премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо е внушил, че тази граница би могла да бъде премината срещу 50 евро.

  Вицепрезидентът Илияна Йотова също критикува решението на нидерландското правителство да блокира приемането на България в Шенгенската зона. 

   Като „изключително обидно“ определя това министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

   В своя писмена позиция той заявява, че България полага „изключителни“, по думите му, усилия за гранична охрана, и посочва становището на Европейската комисия, според която България отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство.

    Според министъра на правосъдието Крум Зарков Нидерландия действа „необосновано от техническа, юридическа и политическа гледна точка“. Пред Би Ти Ви Зарков изрази недоумение от решението, тъй като, според него, България е направила достатъчно да убеди нидерландското правителство, че изпълнява Шенгенските изисквания.

    „Говорихме с холандците много пъти, отговаряхме на всеки един от техните въпроси. И сега изведнъж техният премиер министър с такива недопустими внушения взе това крайно решение. Това поведение е изцяло за сметка на Нидерландия в момента“, каза Крум Зарков.

    С реакции излязоха и лидери на политически сили.

    Във Фейсбук съпредседателят на “Продължаваме промяната“ Кирил Петков заяви, че преди седмица е разговарял с премиера на Нидерландия, пред когото е настоял да бъдат отчетени предпирети от България стъпки и поетите ангажименти за върховенство на правото и решителна борба с корупцията.

     Лидерът на БСП Корнелия Нинова, също във Фейсбук, посочва „Шенген“ като една от малкото обединяващи теми и призовава политическите сили заедно да защитят националния интерес.

     Оставете отговор

     Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

     Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

     Политика на поверителност и бисквитки