Хронично болни у нас чакат месеци за лекарства след поставена диагнозата

0

- Advertisement -

Хронично болни хора в България чакат месеци, за да получат лекарства, след като им бъде поставена диагнозата. Това съобщи програмният директор на Националната пациентска организация Александър Миланов по време на дискусия за достъпа до нови терапии в България, организирана от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители.

Около 200 хиляди са хронично болните българи. Те са преминали през поставяне на диагноза, отнемащо между 3 и 5 месеца, през явяване пред лекарска комисия, разхождане до регионалната здравна каса за протокол, с който да отидат на лекар за издаване на рецепта за нужните им лекарства.

Това означава отсъствие от работа, както и разходи за пътуване до съответните администрации, обясни Александър Миланов.

От организацията настояват за въвеждане на електронен протокол, издаван от Здравната каса, и за отпадане на физическото явяване пред лекарска комисия, „тогава, когато се продължава терапията и не е необходимо пациентът да се яви за някакъв специализиран преглед или изследвания, което ще намали и фалшивия брой хоспитализации“.

От Националната пациентска организация планират пилотен проект през следващата година, в който специален навигатор ще придружава онкоболни хора през всички стъпки от лечението им.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки