Поне 190 000 са икономически неактивните българи, оценяват в КНСБ

0

- Advertisement -

Поне 190 000 са икономически неактивните българи, които не работят и не учат, каза за Българското национално радио (БНР) консултантът по активна политика на пазара на труда в КНСБ Диана Найденова. Те са големият резерв на икономиката, но трябва да бъдат мотивирани.

„Тези хора са жертва на нашата система и несвършена работа от редица институции и за да може да ги върнем, трябва работа на цялото общество, не само социални партньори, но и институции, и гражданските организации“.

Центрове за кариерно ориентиране на неактивните, използване на еднодневните трудови договори в сфери като строителството и услугите в дома, са част от препоръките  на Найденова.

През тази година близо 1000 безработни са включени в проекта на КНСБ „С нови зелени екологични знания и умения към нова заетост“, насочен основно към млади хора без квалификация от райони с висока безработица. Те са обучени по професии като еколог, болногледач, оператор на компютър.

„За да получат някаква квалификация и да се убедят, че те имат място на трудовия пазар. За наша голяма радост от тези 1000 лица, които бяха включени в проекта, 250 вече са реализирани на пазара на труда, за жалост и в чужбина най-вече, като болногледачи и санитари“, каза Диана Найденова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки