Над 109 хил. души в България са без лични документи

0

- Advertisement -

Над 109 хил. души в България са без документи за самоличност, каза пред БНР адв. Диана Драгиева от програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет. 

По данни към юли тази година 180 хил. българи са без лични карти, но голяма част от тези хора живеят в чужбина и имат издаден документ за самоличност от друга държава, обясни тя в интервю за предаването „Преди всички“. По думите й това са несъществуващи хора за държавата. 

Адресите на стотици хора се заличават от регистъра, когато се премахват незаконни постройки, подчерта адв. Драгиева и добави, че такива случаи има в софийските квартали „Орландовци“ и „Захарна фабрика“. Става дума за стотици хора, каза тя. По думите й повечето от тях са имали личен документ на този адрес. 

Голяма част от хората, останали без адрес, отиват в приюти за бездомни, но те не могат да дадат адресна регистрация, коментира адвокатът.  

Тя обясни, че в МВР имат система, която съдържа информация за издадените лични документи, а тя черпи своята информация от регистрите за населението. 

Когато в МВР системата им „светне в червено“ за невалиден или изтрит адрес, те отказват издаването на личен документ и препращат хората към общината, посочи адв. Драгиева.  

Според нея тези хора са лишени от гражданската си самоличност – те нямат достъп до здравни, социални, административни и всякакъв тип услуги. Често тези хора се водят в полицията за установяване на самоличността им. Също така те имат силно затруднен достъп до съд и адвокат, защото не могат да бъдат идентифицирани, обясни тя. 

В същото време хората със заличен адрес са длъжни да предоставят нов адрес и ако не го направят, са заплашени от глоба. По думите й хората са принудени, често на ръба на закона, да търсят начин да се регистрират на някакъв адрес, някой път дори извън общината.

Без намесата на политическото ръководство тези незаконни административни практики ще продължат, категорична е адв. Диана Драгиева и добави:

„Една незаконна практика (бел. ред. свързана с незаконното строителство) не може да се реши с друга незаконна практика“. 

Припомняме, че в решение от 8 декември Административен съд – София-град отмени като незаконен пореден отказ на отдел „Български документи за самоличност“ при Столичната дирекция на вътрешните работи да издаде лична карта на две жени, регистрирани и живеещи на адрес, който столичният кмет Йорданка Фандъкова е заличила от регистъра на адресите. Причината за заличаването е, че къщите, в които жените живеят, са незаконни постройки. Те са част от ромска махала в столичния квартал „Орландовци“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки