Протест на служители на МВнР

0

- Advertisement -

Служители на Министерството на външните работи излязоха на едночасов протест тази сутрин пред сградата на площад „Независимост“. Те настояват за достойно възнаграждение в системата и достойно бъдеще за българската дипломатическа служба.

Служителите са в стачка от 2 декември и очакват да се подпише споразумение с ръководството на Министерството за първоначално увеличение от 30 процента на заплатите от 1 януари.

„Надяваме се до края на годината да има някакъв видим резултат и въпросът да бъде решен по някакъв начин. По закон, за да се прекратят ефективните стачни действия, трябва да сключим споразумение с нашия работодател, т.е. министъра на външните работи, оставаме в стачна готовност. Т.е. в готовност да продължим в някакъв момент стачните действия“.

Служителите изразиха подкрепа за думите на служебния премиер Гълъб Донев от парламентарния контрол миналия петък, който увери, че този месец проблемът с възнаграждението им ще бъде решен.

И обявиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, протестите ще продължат с включване и на задграничните ни представителства.

Служители на МВнР започнаха стачни действия във ведомството на 2 декември, с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

Снимка: Мария Костова

Снимка: Мария Костова

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки