Румен Радев: България ще бъде част от Шенген най-късно до октомври

0

- Advertisement -

България ще бъде част от Шенген най-късно до октомври следващата година, отговори на въпрос на „Хоризонт“ президентът Румен Радев.

Преди това премиерът на Нидерландия Марк Рюте каза пред български журналисти, че това може да стане още през лятото.

Веднага след това Румен Радев коментира: „Най-късно октомври – това е най-късната дата и цел, която си поставяме и за която имаме вече все по-голяма подкрепа. Ние, разбира се, ще направим всичко възможно, този срок да се ускори…Зависи много българският парламент дали ще приеме два важни закона сега, януари месец. За отговорност на главния прокурор и антикорупционния закон“.

На въпрос на „Хоризонт“ за конкретна дата, държавният глава отговори: 

„В непрекъсната комуникация сме с премиера Марк Рюте. Най-важното е, че следващата година България ще влезе в шенгенското пространство. Това е, което до момента вече наистина постигаме, работейки с Нидерландия и с Австрия. Наистина и на този съвет ние с президента на Румъния ще повдигнем отново въпросът за Шенген“, посочи още държавният глава.

Радев заяви още, че ще даде повече време на втората политическа сила, за да се опита да състави правителство, след като ГЕРБ вече получи допълнително време.

„Всички сме убедени, че България трябва да има редовно правителство и всички виждаме колко трудно е да се състави такова правителство. Затова всеки опит в тази насока насърчаван. Първата политическа сила получи допълнително време в тази много фрагментирана политическа конфигурация. Допълнително време за обмисляне и съставяне на кабинет. В тази ситуация е редно и втората политическа сила да получи някакво допълнително време, стига намеренията за съставяне на правителство да са искрени и това време да се използва както за съставяне на правителство, така и за приемане на важни закони, а не за предизборна агитация“, каза Радев в Брюксел, където е за участие в Европейския съвет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки