Разкрита е мащабна схема за източване на Фонд „Пенсии“ на ДОО

0

- Advertisement -

Мащабна схема за източване на Фонд „Пенсии“ на „Държавното обществено осигуряване“ (ДОО) е разкрита от териториалното поделение на НОИ В София, съвместно с МВР и Националната следствена служба.

Случаят е описан в последния информационен бюлетин на осигурителния институт и става въпрос старателна и продължителна подготовка за измамата, като е избран „подходящ“ осигурител – държавна фирма в несъстоятелност от 1997 г., заличена през 2012 година и обявила се за правоприемник на друга държавна фирма.

В периода 2012 до 2017 година във столицата са подадени над 350 заявления за отпускане или преизчисляване  на вече отпуснати лични пенсии с приложени трудови книжки и удостоверения по образец за осигурителен стаж и доход, придобит между 2000 и 2005 година при първа или втора категория труд и доходи, които са нереалистично високи за фирма обявена в неплатежоспособност. 

Проверката е установила, че документите са неистински, а целта е била да се повиши личния коефициент на хората с вече отпуснати пенсии. Доказано е също, че тези хора са се трудили при друг работодател в посочените периоди.

С разкриването от схемата е предотвратено нанасянето на щета в особено големи размери, предвид че се касае за дългосрочни плащания, за които биха били необходими ежегодно по няколко милиона лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки