ПП иска обща програмна декларация в НС, ако тя не получи подкрепа, връщат мандата

0

- Advertisement -

„Продължаваме Промяната“ предлага на парламентарните групи да се обединят по приоритети в програмна декларация, която да се гласува в началото на януари в пленарната зала – това каза на брифинг в парламента Николай Денков, номиниран за министър-председател от ПП.

Той посочи, че програмната декларация се очаква да съдържа преамбюл, в който се обяснява избраният подход, конкретни национални цели, към които да бъде приложен списък с конкретни законопроекти, които Народното събрание да разгледа през 2023 г. 

Николай Денков каза още, че днес е изпратил писма до всички парламентарни групи, с които ги е помолил да изпратят предложения, които смятат за важни – да бъдат включени в програмата на Народното събрание за следващата календарна година. 

Срокът за получаване на тези предложения е четвъртък вечерта, уточни Денков. По думите му в петък постъпилите предложения ще бъдат обобщени. В петък следобед от 14:00 часа сме поканили всички парламентарни групи за обсъждане на този списък. Идеята е да видим заедно къде би могло да има общо сечение на приоритети, обясни Денков. Той посочи, че след Нова година в първия работен ден канят отново парламентарните групи, дали своите предложения, за да бъдат оформени национални приоритетни задачи в програмна декларация. 

Ще използваме почивните дни до Нова година, за да заложим приоритети и задачи в график, който да е интензивен и реалистичен. Така че, поемайки отговорността през 2023 за един кабинет и Народното събрание да работят в синхрон, допълни Денков.

„След това на 3 януари първият работен ден каним отново всички парламентарни групи, заинтересовани от процеса, да изчистим крайния текст на тези приоритети и задачи, да го оформим като програмна декларация с очакванията на 5 януари тя да бъде включена за гласуване в пленарна зала“.

Очакванията са в първите дни след 3 януари тази програмна декларация да бъде включена за гласуване в пленарна зала.

„Ако не получи подкрепа, това значи, че ще върнем мандата. Ако програмната декларация получи подкрепа, тогава стои въпросът как би могъл да изглежда кабинет и състав“, каза още Денков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки