Адв. Мария Шаркова: Очаквам дела срещу болница „Шейново“

0

- Advertisement -

Очаквам дела срещу болница „Шейново“, заяви пред БНР Мария Шаркова – адвокат по медицинско право.

„Има съдебна практика, която присъжда обезщетение за вреди, изразяващи се в изживян стрес и увреждания на психиката, несвързани пряко и непосредствено с грешка в лечението, а по скоро с нарушаване на правила, свързани с правилно протичане на процеси, организация в лечебното заведение, включително нарушаване на етични правила. Вероятно развръзката ще бъде в позла на родителите на децата„, коментира тя в интервю за предаването „Преди всички“ със Силвия Великова. 

Винаги, когато такива спорове се разрешават извън съда, това е правилният начин, смята адвокатът. Според нея най-добрият начин е болницата да потърси извънсъдебни методи за разрешаване на този въпрос

Адв. Шаркова призна, че новината е била шокираща и за нея. Досега не съм имала такъв случай, каза тя и добави, че също и за медиите това е фрапираща информация.

Винаги, когато в един процес има човешки фактор, има слаби места, подчерта адв. Шаркова. По думите й е очевидно, че има някакъв пропуск. Според нея важното е сега много внимателно да се анализират процесите, да бъде намерено слабото място и да не се допускат повече такива случаи.

Очевидно е, че грешката не е в гривните, защото в случая няма размяна на гривни, каза още тя и добави, че явно има размяна на количките, в които бебетата са предавани на майките. Според нея тези остарели практики трябва да приключат.

Адв. Шаркова е категорична, че един от пропуските е при изписването, когато по думите й никой не е направил сравнение в номерата на гривните. 

Тя смята, че трябва да има ясно разработена система и да се упражнява контрол. Според нея е грешка рядкото практикуване на първи контакт на бебето с майката – кожа в кожа. Ако тези деца не бяха разделени от майките, това нямаше да се случи, изказа мнението си тя. 

Специалистът по медицинско право добави също, че по време на Ковид съвсем се е ограничил и достъпът на бащата в лечебното заведение. 

Тя не е съгласна с тезите, че трябва да се водят дела за установяване на произход или за актовете за раждане. 

Нямаме грешка в актовете за раждане – нямаме несъответствие между биологичните родители и записаните в актовете, подчерта тя. Децата са разменени фактически и в този случай няма да се водят искове, но е възможно да възникне спор, защото някой от родителите може да няма доверие на някои текстове, коментира адвокатът. 

Тя смята, че при условие, че не са нужни искове, могат да се използват по-бързи механизми. Надявам се, че органите на съдебната власт ще действат по-бързо и в рамките на досъдебното производство експертизите ще установят фактите, каза Мария Шаркова. 

Според нея е нормално семействата на разменените бебета да потърсят връзка помежду си и да имат нормални отношения. Тази грешка е факт, оттук нататък тряба да се намери пътят, категорична е адв. Шаркова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки