Бизнес и синдикати спорят дали да има механизъм за минималната заплата

0

- Advertisement -

Представителни бизнес организации апелират депутатите да престанат да се занимават с определянето на механизъм за формиране на минималната работна заплата през промяна в Кодекса на труда, на обратното мнение остават от синдикатите.

Бизнес, синдикати и социалният министър обсъждаха във вчерашния ден какъв да е размера на минималната заплата догодина.

От Асоциацията на индустриалния капитал предупредиха:

„Категорично декларираме, че ако някой от тях във вид, който е внесен да бъде възприет от народните избраници, тъй като противоречи на Конвенция 131 на МОТ и на директивата за минималните работни заплати на ЕС, ние ще обжалваме това решение и в Женева, и в Брюксел“, каза Васил Велев.

На обратното мнение са от синдикатите. Те настояват депутатите все пак да променят Кодекса на труда в частта за определяне на минималното възнаграждение. Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“:

„Много добре знаете в момента какви циркове се разиграват, как този изключително важен текст за българските граждани, за българските работници се избутва назад в дневния ред, така че да не се стигне въобще до гласуване – нещо, което един отговорен, повтарям, политически елит не би трябвало да си позволява“.

Социалното министерство създава в първите дни на новата година работна група със социалните партньори , която да подготви въвеждането на европейската директива за определяне на справедливото минимално възнаграждение.

Вицепремиерът Лазар Лазаров:

„Аз съм изключително обнадежден от това, че дискусията, която водим, е от 2006 г. В момента имаме и нормативен акт, разбира се, на ЕС, който подлежи да бъде транспониран“.

Лазаров предлага на правителството догодина минимална заплата от 780 лв.

Вероятно идната седмица ще има окончателно решение на правителството дали минималната заплата ще се увеличи или от януари, или от юли, както настоява финансовият министър Росица Велкова. Ще е ясен и окончателният размер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки