До решение на съда: Разменените бебета остават в семействата

0

- Advertisement -

Двете разменени бебета в столичната болница „Шейново“ остават в семействата, където се намират, до решение на съда. Това съобщиха пред „Телеграф“ източници от прокуратурата.

Няма данни децата да са в риск. Образуваното в Софийската районна прокуратура на 14 декември т.г. досъдебно производство за престъпление по чл. 184, ал. 1 от НК е за това, че през септември в болницата умишлено са заменени малки деца. Разследването е за виновни в лечебното заведение. Прокуратурата е поискала и постигнала изключително бързо извършване на ДНК експертизи, които обикновено се изготвят за няколко месеца. Те са потвърдили, че двете бебета са били разменени. Разпитани са множество свидетели. Ако бъде доказано, че някой умишлено е заменил децата, го грози затвор до 2 г., а ако това е било извършено и с користна цел, наказанието е затвор до 3 г. и глоба от 100 до 300 лв.

Граждански дела

За самата смяна на децата обаче родителите трябва да водят граждански дела за доказване на произход. С изготвените вече ДНК експертизи и евентуално назначените от съда такива няма да има проблем майките да получат истинските си бебета. Дори само едната от тях да подаде иск в съда, ще започне дело. Междувременно от Държавната агенция за закрила на детето обявиха пред „Телеграф“, че след като са се самосезирали, са изпратили писма до болничното заведение, до Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и до ДСП – Лозенец, за предприемане на мерки от техните компетенции, както и с изискване на цялата информация за всички действия, свързани със случая. „Експертите на Държавната агенция за закрила на детето са в готовност по всяко време да окажат подкрепа на двете семейства, както и на професионалистите, ангажирани със случая“, съобщиха оттам.

Грешката

Няма грешка при поставянето на гривните нито на бебетата, нито на майките. Гривните са поставени правилно и те са съответствали. Това обясни на свой ред вчера директорът на АГ „Шейново“ д-р Румен Велев. Той посочи, че бебетата са били разменени още при първото раздаване на новородените. При изписването гривничките не са били сравнени, което е част от протокола. По думите на Велев случаят е „низ от нелепи случайности“, а грешката е на един човек, който „в началото е объркал нещата”. За разменените бебета се разбрало, след като една от майките открила несъответствие в гривните, които си запазила за спомен от раждането. Тогава жената се обадила на неонатоложка в „Шейново“ и случаят започнал да се разплита.

Наказанието

Д-р Велев обяви, че установените виновни ще бъдат наказани дисциплинарно, освен съдебната отговорност, която се носи. Директорът на болницата е готов да подаде оставка, ако се установи нарушаване на процедурите. Велев поднесе извинения на семействата на бебетата и акцентира, че размяната е забелязана след 3 месеца. Той научил за нея около 8 декември. „На практика биологичните родители са изяснени и оттук насетне е въпрос на юридическа процедура двете бебенца да бъдат разменени“, каза още Велев. Той посочи, че до момента не е разговарял лично с майките.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки