Опашки се вият пред БНБ! Стотици искат монетата с лика на Христо Ботев

0

- Advertisement -

Цяла нощ хора чакат на опашка пред централния вход на БНБ, за да се сдобият с възпоменателната сребърна монета по случай 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета от серията „Българско възраждане“

„Купувам монетата с колекционерска цел, тя е важна защото на първо място е сребърна, а по-рядко монетите са от благородни метали. Общо взето ще я запазя за себе си, а може би след време ще я продам с цел инвестиция, въпреки че не съм колекционер. Нямам представа дали има и други монети с лика на Христо Ботев“, коментира Ангел Цойков, дошъл от Пазарджик.

Имаше и хора, които не знаеха защо монетата е важна: „Чакам си тук, защото ми е кеф. За пръв път идвам и ми е интересно, ако взема тази монета ще я запазя“, сподели пред БГНЕС мъж от опашката.

„С колекционерска цел купувам монетата и ще я запазя за себе си. Тя е ценна за мен, защото е българска монета, защото Христо Ботев е голям български революционер, поет, много важна фигура за България. Притежавам и монети на повечето велики български личности, сребърните соцмонети, с ликовете на Иван Вазов, Васил Левски, Раковски и Паисий Хилендарски“, сподели Кирил.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ №10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да купи само по 1 монета, независимо дали от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки