Столичани вече пътуват с билети за време в градския транспорт

0

- Advertisement -

От 1 януари столичани пътуват с билети за време в столичния градски транспорт. Те са електронни и са наречени „30+“ и „60+“.

Срещу 1,60 лева ще можете да пътувате с колкото искате превозни средства, но последната валидация трябва да е в рамките на 30-ата минута от началото на пътуването. Билет ще може да закупите от водача на превозното средство на цена от 2 лева.

Задължително превозните документи трябва да се валидират. Ако не го направите, подлежите на глоба от 3 лева. Все пак столичани ще имат две седмици гратисен период, за да свикнат със задължителното валидиране в столичния градски транспорт. През този период няма да подлежат на глоба от 3 лева, ако не валидират превозните си документи.

Проверка на „Хоризонт“ показа, че след отпадането на абонаментните карти за една линия, голяма част от пътуващите предпочитат да си закупят годишна карта за цялата градска мрежа на стойност 365 лева, като тя може да се плаща разсрочено на три вноски.

Ето какво смятат двама анкетирани от БНР столичани:

„Пътувах с карта за един месец за една линия и сега очевидно трябва да си купя за всички линии, което определено не ми допада, защото аз ползвам една линия. Сега трябва да купувам нещо, което не използвам и да плащам за него. Това е сигурно 40% скрито увеличение, което го направиха с прекратяване на тези карти за една линия“;

„Не са достатъчно вътре апаратите, на които може да се чекира човек. Ще има струпвания на вратите и в крайна сметка, статистиката могат и по друг начин да си я осъществяват, а не да ни вменяват на нас като граждани допълнителни задължения. Ние сме редовни пътници и въпроса е, че сме си платили. Взех годишна карта, тъй като те ме принудиха. Аз по принцип, ползвам само за една линия, тъй като само с тази линия мога да отида и да се върна до работното си място без никакви проблеми. В момента е просто невъзможно и всъщност от Центъра за градска мобилност си решават икономическите проблеми като ни принуждават нас да си купим годишни карти за 365 лв.“.

От 1 януари отпаднаха хартиените билети в наземния транспорт, както и някои от предлаганите досега абонаменти:

– тридневна карта за всички линии;

– месечна карта за една линия наземен транспорт;

– месечна карта за метро;

– месечна карта – метро „плюс“ – за метро и една линия наземен транспорт;

–  тримесечна карта за всички линии;

– шестмесечна карта за всички линии.

Заредените абонаменти могат да се ползват до крайния срок, за който са издадени, но не по-късно от 31.12.2023 година. Хартиените билети, които сте закупили, ще важат до края на месец март.

Репортерът на БНР Евелина Стоянова пътува с градския транспорт на София в първия работен ден, за да разбере как се справят столичани. Какво казаха хората, чуйте в звуковия файл.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки