Служебният министър на културата предлага нова театрална реформа

0

- Advertisement -

Нова театрална реформа предлага служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. Идеята му е по различен начин да се финансират театрите и това да става в зависимост от премиерните спектакли – различна да е субсидията, когато става дума за класическа пиеса и когато става дума за дебютен текст.

Министърът лансира идеята си пред депутатите от парламентарната Комисия по културата и медиите.

„В една опера се канят естрадни певци, рок групи, в театри се канят хора, които буквално разказват стари вицове, много смешни…И аз мисля, че наистина трябва да има този път истинска театрална реформа, най-вече по отношение на бюджет“, каза Велислав Минеков.

Министърът на културата коментира за пореден път и ситуацията в Народния театър, където от месеци тече скандал между директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов, който надраска вратата на пиара на трупата Велислава Кръстева с надписи „ДПС“ и „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“.

Според Минеков в трупата в Народния театър има разделение.

„В момента тече проверка, одит. Проверката тече твърде бавно, има съмнения в пресата, че проверката се прави в интерес на директора. И ако тези съмнения са достатъчно смущаващи, ще поискам и външен одит. А може би накрая нещата трябва да стигна и до АДФИ (държавната финансова инспекция). Съществуват страхове в Театъра.  Трупата е абсолютно разделена и щетите – само от тази раздяла в трупата, ще бъдат лекувани с години, независимо кой управлява Театъра“, каза служебният министър пред депутатите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки