Ивановден е, имен ден в България имат над 347 хиляди души

0

- Advertisement -

Днес след Богоявление православната църква празнува Събор на св. пророк Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Денят е популярен като Ивановден и е сред празниците с най-много именици у нас – над 347 хиляди души. Репортаж на нашата кореспондентка във Враца Ива Антонова.

„Най-голям между родените от жени“ – така, според новозаветните разкази, самият Христос нарича св. Йоан . Пророк, Предтеча и Кръстител Господен, той има изключително място сред евангелските личности с рождението си и неповторимо си служение – да проповядва покаяние и да кръщава хората, за да ги подготви да посрещнат очаквания Спасител.

„Свети Йоан притежава такава нравствена чистота, че е можело да бъде наречен ангел, а не човек. Тази негова сърдечна чистота му позволява да бъде зрител на божествените тайни.“

Църквата е определила в прослава на св. Йоан шест дни в годината и всеки вторник. Най-тържественият празник е днес, след Богоявление, когато се почита главното дело на живота му – Христовото Кръщение.

Името Йоан и производните му означават „Божия благодат“.

„За мен Ивана, като женско име, носи много дълбок смисъл, много древно е, много стабилно, погледнато от обществената нагласа.“

В павликенското село Караисен празникът се отбелязва с уникален за страната ни обичай – имениците, младоженците, момите и ергените се дърпат към чешмата, за да бъдат изкъпани за здраве. Ритуалът се нарича Иванови влачуги.

В село Реселец, община Червен бряг, на Ивановден пресъздават уникалния ритуал „Къпанки“. Обичаят за здраве датира от древни времена и е запазен единствено в това населено място.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки