Грипна ваканция – със или без дистанционно обучение?

0

- Advertisement -

Комисията за борба с грипа и остри респираторни заболявания във Варна се събира днес /12.01.2023/, за да реши дали да бъде обявена грипна епидемия във Варненска област или не. Решението ще засегне и образователната система, като се очаква да стане ясно дали учениците ще излязат в грипна ваканция.

Към дата 11 януари, едно училище във Варненска област затвори до 13 януари включително, заради много боледуващи ученици – Основното училище „Христо Ботев” в община Аврен. По време на грипната ваканция децата няма да учат онлайн.

Логично е когато има висока заболеваемост сред ученици и учители и се обяви грипна ваканция, да не се ходи на училище. Преди ковид-пандемията децата просто си оставаха в къщи – едни да се лекуват, а други да не се разболяват. Точно като в Основното училище „Христо Ботев” в Аврен, където директорката Елена Лазарова обясни защо не е възможно да се обучават дистанционно сега:

„Ние имаме 47% заболеваемост. Нашето училище е малко, имаме общо 51 деца. И когато ги няма 50%, а обучаваме другите 50% после как наваксваме материала с тези, които ги е нямало? В случая ние работим в интерес на всяко едно дете, а не само на тези, които не са болни. При учителите имаме двама колеги, които са болни, а общият брой на учителите е 8 души. Когато писах доклад до Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ аз дадох възможност инспекцията да избере кой от двата варианта да ни предложат – или преустановяване на присъствените учебни занятия и обявяване за неучебни дни или преустановяване на присъствените учебни занятия и преминаване в обучение от разстояние.”

В различните училища броят заболели ученици и учители е различен. Затова всеки ден директорите подават справка с броя заболели до Регионалното управление на образованието. А решението дали ще се учи дистанционно по време на грипна ваканция или не, е единствено на Министерството на образованието, каза за Радио Варна Петко Петков директор на Средното училище „Свети Климент Охридски” във Варна:

„Онлайн обучението става само и единствено със заповед на министъра на образованието.”, каза Петко Петков. Преди ковид-пандемията нямахме готовност за онлайн обучение, но сега не е така, коментира още той. Според него е възможно да се окаже, че в някои училища може да се учи дистанционно по време на грипна ваканция, а в други – не. И това е защото от значение е броят на заболелите в съответното учебно заведение. Петко Петков заяви, че подкрепя дистанционната форма на обучение по време на грипна ваканция, защото това е начин да се ограничи разпространението на зарази и не се губи учебно време, но посочи, че ако в едно училище има над 40% заболеваемост, то няма как да се учи дистанционно.

В същото време категорично против обучението по време на грипна ваканция се обявиха от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Според неговия председател Юлиян Петров няма как при над 30% заболели ученици и учители да се провежда качествено обучение от разстояние:

„Това е безумие, който го е измислил и който тръгва да го прави на тоя етап. Аз бих попитал всеки един административен лидер той така ли подхожда и когато неговите служители са болни и той ги кара да работят от вкъщи. Ние ще излезем с една по-остра позиция към Министерството на образованието, към Регионалните управления на образованието, към РЗИ-тата, защото сякаш в последните години Министерството на здравеопазването стана малко тоталитарен лидер в тая посока и взема едни решения, но е далече от спецификата на работата в образованието.”, каза още Юлиян Петров.

Мненията чуйте в прикачения звуков файл:
Първата област, в която се обяви грипна ваканция за учениците беше Бургас. При обявяването беше съобщено, че учениците ще излязат в грипна ваканция, но ще учат дистанционно. На 11 януари министърът на образованието проф. Сашо Пенов обяви, че от 12-ти до 17-ти януари включително учениците в област Бургас излизат в краткосрочна ваканция и няма да се обучават в електронна среда от разстояние. Според проф. Пенов тези 4 неучебни дни няма да повлияят сериозно върху учебния процес. Ако след това отново има висока заболяемост, ще се обсъди преминаване към обучение в електронна среда. По думите на министър Пенов подобна ще бъде практиката и за останалите области в страната. Утре се очаква да бъде взето решение за Добрич.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки