Най-рано през юни България може да въведе в експлоатация първия медицински хеликоптер

0

- Advertisement -

Най-рано в средата на юни България може да въведе в експлоатация първия медицински хеликоптер, който ще бъде под наем за срок от една година. Това ще се случи, ако дружеството „Хели Мед Сървисис“ не бъде закрито и ако доведе до край обявената обществена поръчка за наемане на въздушна линейка, съобщи неговият директор Георги Гвоздейков.

Фирми от Словакия и Белгия са подали оферти да осигурят под наем медицински хеликоптер, който да се въведе в експлоатация от дружеството „Хели Мед Сървисис“. Според Георги Гвоздейков предстоят документални процедури и в срок до 17-ти февруари трябва да има избран изпълнител. След това ще бъдат нужни още четири месеца за лицензиране на дружеството като оператор на такъв хеликоптер и въвеждането на машината в експлоатация. На нея ще бъдат обучавани екипите, които ще извършват медицинско спасяване, а при нужда хеликоптерът ще изпълнява и спасителни мисии под ръководството на Планинската спасителна служба.

Ако служебното правителство разгледа и приеме подготвеното проекторешение за закриване на „Хели Мед Сървисис“ в близките дни, процедурата по наемане на хеликоптера започва от начало, обясни Георги Гвоздейков.

Колкото до другата процедура, по която Здравното министерство ще купи шест медицински хеликоптера за нуждите на спешната помощ, днес изтича срокът за директно договаряне с италианската компания „Леонардо“, каквато процедура обявиха от ведомството преди две седмици.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки