Над два тона наркотични вещества са били задържани на границата през 2022 година

0

- Advertisement -

Над два тона наркотични вещества са били задържани на българските граници през изминалата година. Пет милиона и половина различни наркотични вещества, 173 литра и 130 хиляди пластира с наркотични вещества и прекурсори. Това са общо 137 случая, каза в интервю за „Хоризонт“ Стефан Бакалов – началник отдел „Борба с наркотрафика“ към Митница София.

„Това, което можем да сравним с миналата  година е, че количествата отбелязват намаление, а броят на констатираните от нас случаи нараства в сравнение с 2021 година с 40 на сто. Най-често залавяме марихуана и екстази – те са разкрити на митническите пунктове – Гьоешево и на Лесово.

Наркотиците, за които най-често се прави опит да бъдат прекарани през границата това е отново марихуната, което е транзитен трафик в посока Турция. На второ място са синтетичните наркотици, които бележат все по-сериозен ръст.

И у нас, както и в Европа има ръст на т. нар. психотропни лекарства, като най-често се трафикират бензодиазепини и различни опиоиди – това е и част от световната тендениция в трафика.

Това, което е интересното е, че през последната година имаме и най-голямото разкритие в Европа на кетамин – 350 кг. задържане на кетамин има, което е част от новите тенденции в нарастването на употребата на кетамин в САЩ, Канада и Северна Европа.

Колко изобретателни могат да са наркотрафикантите и колко опасни са новите наркотични вещества  – слушайте още в нтервюто на Николай Христов със Стефан Бакалов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки