Свински кожички и цвекло в шпековите салами „Бургас“

0

- Advertisement -

Шпековите салами под наименованието „Бургас“ са далеч от оригиналната рецепта и съдържат повече допълнителни съставки, отколкото месо. Това коментира Богомил Николов от Българската национална асоциация „Активни потребители“, които са изследвали 25 вида от предлаганите в търговската мрежа на различни производители. Шпековият салам е част от комунистическото минало на България, а основният производител е Родопа-Бургас. Според оригиналната рецепта саламът трябва да съдържа 60% свинско, 40% говеждо месо, сол, консервант, черен пипер и вода. От „Активни потребители“ обаче са открили между 7 до 23 съставки в модерните претенденти да носят това наименование. Какво има в шпековите салами „Бургас“ – Богомил Николов коментира:

„Първо, вече се влагат различни нехарактерни видове месо, като птиче, свински сърца, свински кожички, колаген, механично отделено месо, свински хемоглобин. Също така и много съставки от растителен произход, като картофено нишесте, целина, соев протеин, пшеничени, овесени фибри, синап можете да намерите в саламите. И разбира се добавки за задържане на вода, като трансглутаминаза, гума арабика и още много други“.

Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена, смятат от „Активни потребители“. Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името, защото, според тях сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.Подробностите, чуйте от интервюто на Елена Димитрова с Богомил Николов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки