„Възраждане“ търси 21 подписа от БСП, за да спре решението на НС за нова ядрена мощност

0

- Advertisement -

„Възраждане“ търси 21 подписа от БСП, за да внесе конституционна жалба срещу решението на парламента да задължи служебния кабинет да води преговори с американското правителство за изграждане на нова ядрена мощност по технологията AP1000.

В решението, взето на 12 януари, е записано още, че до 1 март трябва да бъдат предприети действия за започване на строежа на мястото на определената за 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.  

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов решението е лобистко, защото облагодетелства една фирма – „Уестингхаус“ , която работи с тази технология.

„С подобно решение на практика се нарушава основният принцип на равнопоставеността в отношенията, както пред закона, така и основният принцип на конкуренцията. Българската държава взема решение, и то абсолютно неконституционно, защото не може законодателната власт да задължава изпълнителната власт да се предприемат действия в посока облагодетелстване на една конкретна фирма. И то облагодетелстване на една конкретна фирма с милиарди.“

Костадинов обясни, че е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, но тя не е дала еднозначен отговор дали ще подкрепи тяхното искане.

Търсенето на подписи се налага, тъй като за сезиране на КС са необходими 48 подписа на народни представители, а „Възраждане“ разполага с 27 депутати.   

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки