„Малкият Шенген”: Обмислят отваряне на българо-румънската граница

0

- Advertisement -

Обмислят отваряне на границата между България и Румъния. Дискусията от социалните мрежи се пренесе в Европейския парламент, където български и румънски евродепутати зададоха въпроса за премахване на ограниченията между двете държави, предаде Нова тв. 

На медиатора Георги Георгиев му се налага да работи по дела на клиенти както у нас, така и в съседни държави. Той твърдо одобрява идеята за „Малкия Шенген”. „Най-притеснителното на „Дунав мост” е, че се образуват невъобразими опашки за частните леки автомобили. Страшно бавно става обработването и губим по два часа в опашките”, казва той. „Ние имаме отношения и с гръцки, и с румънски кантори и винаги имаме проблем, когато трябва да отидем и да съдействаме на територията на Румъния и това ни отнема минимум 45 мин до 1 час”, допълва Георгиев. И не само по работа, Георги и семейството му пътуват често до родината на съпругата му. Налага се да тръгнат към Украйна.

Не са малко русенците като Дидо Илиев и семейството му, които предпочитат да пазаруват в Букурещ. Важна транспортна точка е и летището в румънската столица. „По този начин ще се стопят опашките на тежкотоварните автомобили, така и на леките коли, особено през летния период когато стотици хиляди румънци се втурват да почиват в Гърция, но минават през България и натоварват трафика”, твърди Илиев.

И за бизнеса, и за редовите граждани отпадането на граничната проверка ще донесе и още един плюс – ще се стопят огромните колони от тирове около граничния пункт „Дунав мост”, които понякога чакат по едно денонощие и затрудняват останалия трафик. Според сайта на румънската гранична полиция Гюргево-Русе е вторият най-натоварен пункт след Надлак, на границата с Унгария. След неуспешния опит за приемане на България в Шенгенското пространство, общинските съвети на Добрич и Силистра излязоха с декларации, изразяващи несъгласие с наложеното вето. Местните парламенти на Русе и Гюргево пък за първи път в историята проведоха общо заседание.

„Със сигурност в човешки план е по-добре този режим да отсъства. Русенският общински съвет е направил множество стъпки в тази посока. Разбира се, те имат по-скоро пожелателен характер. Но самото заседание, което проведохме между двата общински съвета на Русе и Гюргево, на което целта беше именно това – да се настоява за изграждането и на още един мост при Русе, така че не е проблем да предприемем общи действия, с което да покажем на европейските и българските институции, че хората искат да бъдат предприети решителни действия да се спазва тази европейска норма”, казва председателят на Общински съвет-Русе Иво Пазарджиев.

На междудържавно ниво обаче няма информация да има преговори за отваряне на границите между България и Румъния или официално запитване от властите за създаване на свободна гранична зона за движение между двете държави.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки